Obecnie możemy zaparzać kawę na dziesiątki różnych sposobów. Możemy przygotowywać aromatyczny napój prosto z ekspresu lub parzyć w tradycyjny sposób. Kwestia dodatków do kawy również jest elastyczna – przygotowujemy ją z mlekiem w różnych stopniach spienienia, z pianką lub bez. Jak w takiej sytuacji rozwiązać kwestię naczynia, w której podajemy napój? Jaką filiżankę wybrać? Czy może lepszy będzie kubek lub szklanka?
Espresso oraz kawiarka
Wybór naczynia, w którym podamy kawę zależy w głównej mierze od jej specyfiki. Każdy rodzaj podawanego naparu ma inną charakterystykę, a naczynia do jego serwowania maja za zadanie podkreślić niektóre cechy.
W przypadku espresso oraz kawy przygotowywanej w kawiarce, mamy do czynienia z niewielkim napojem serwowanym bez żadnych dodatków. Dodatkowo, w przypadku espresso pojawia się kwestia cremy, czyli kremową warstwą pianki, która powstaje w procesie poprawnego zaparzania. Oba napoje również wyjątkowo łatwo tracą swoją temperaturę, a więc filiżanka w której je serwujemy, musi być tak skonstruowana, aby pomagała zachować ich parametry.
Filiżanki do espresso są niewielkiej wielkości, najczęściej porcelanowe, z grubym denkiem i ściankami. Istotną kwestią jest również sam kształt naczynia – ścianki łagodnie opadają, a dno jest niewielkie. Zapobiega to rozwarstwianiu się naparu, przez co jego konsystencja jest dokładnie taka, jakby została przed chwilą zaparzona. Filiżanki do espresso są często dodawane do poszczególnych modeli ekspresów, aby móc cieszyć się idealnym smakiem kawy od pierwszych chwil. Warto sprawdzić ofertę ekspresów do kawy w sklepie internetowym swiatekspresów.pl, aby wybrać idealną propozycję dla siebie.
Oczywiście kolejną ważną kwestią jest sama gramatura kawy. Do klasycznego espresso używamy filiżanek o pojemności 30-40 gramów. Spokojnie pomieści ona jeden szot kawy oraz pozostawi miejsce na jej zamieszanie. Jeżeli podajemy podwójne espresso, warto zdecydować się na filiżanki do cappuccino.
Cappucino, latte, flat white – kawy z mlekiem
W przypadku kaw mlecznych sytuacja wygląda nieco inaczej. Oczywiście, w klasycznych wersjach wciąż mamy do czynienia z jednym lub dwoma szotami espresso, jednak odróżnia je od siebie zawartość mleka, które w zależności od rodzaju kawy, jest spienione w inny sposób.
Bardzo ważnym elementem kaw mlecznych, zwłaszcza tych podawanych w kawiarniach, jest mleczna pianka, najczęściej zwieńczona rysunkiem latte art. Ze względu na specyfikę tworzenia wzorów na pianie z mleka, naczynie do ich serwowania musi być szerokie, oraz posiadać delikatnie opadające ścianki, aby umożliwić swobodne manewrowanie dzbanuszkiem z mlekiem.
Kawy przelewowe, alternatywne oraz dripy
W przypadku kaw parzonych w alternatywny sposób, kwestia ich podawania nie odgrywa już tak kluczowej roli. Wynika to głównie z charakterystyki wspomnianych napojów. W przypadku alternatyw nie musimy martwić się strukturą kawy, czy warstwą cremy na wierzchu. Wobec tego w sposobie ich serwowania może zapanować dowolność kształtu, rozmiaru oraz materiału, z którego są stworzone. Warto jednak wybierać naczynia o grubych ściankach, aby dłuższą chwilę utrzymywały temperaturę naszej kawy.
Idealna filiżanka do kawy – podsumowanie
Oczywiście wszystkie powyższe rady są tylko wskazówką, a sposób jej podawania oraz rodzaje naczyń zależą tylko od osobistych preferencji. Warto jednak mieć na uwadze, że odpowiednio dobrane naczynie pomoże podkreślić najlepsze cechy dobrze przyrządzonej kawy, aby móc się w pełni cieszyć jej smakiem i aromatem.
Źródło zdjęć: freepik.com