Bezpieczne produkty przy nietolerancjach pokarmowych

dieta nietolerancja białko

Nietolerancje pokarmowe sprawiają, że baczniej należy przyglądać się nie tylko swojej diecie, ale również suplementacji. Jednak w wielu przypadkach to właśnie korzystanie z suplementów pozwala na uzupełnienie codziennego menu w potrzebne składniki odżywcze bez prowokowania niepożądanych reakcji organizmu.

Jakie są najczęstsze nietolerancje pokarmowe?

Nietolerancja pokarmowa to dolegliwość objawiająca się brakiem lub niewystarczającą ilością enzymów w organizmie, zdolnych do trawienia danego składnika pokarmowego. W odróżnieniu od alergii nie jest w nią zaangażowany układ odpornościowy. Objawy nietolerancji występują zwykle natychmiastowo, zaraz po spożyciu danego produktu. Są to zaparcia, biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, ale również wysypki skórne, bóle głowy czy osłabienie.

Najczęstszymi problemami związanymi z trudnością lub brakiem możliwości prawidłowego strawienia danego składnika pokarmowego jest nietolerancja laktozy, glutenu, fruktozy, pszenicy, białek mleka krowiego, soi. Nietolerancję zwykle można wyleczyć poprzez czasowe wyeliminowanie danego składnika z diety, a następnie stopniowe włączanie go i obserwację organizmu.

Jak dostarczać sobie składników odżywczych przy nietolerancji?

W przypadku nietolerancji mleka lub laktozy, największym problemem jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości białka. Nie może ono pochodzić z mleka krowiego. Świetnie sprawdzają się tutaj proteiny dla kobiet bogate we wszystkie aminokwasy egzogenne, ale wyekstrahowane z białek roślinnych, czyli wolnych od laktozy lub mleka krowiego. Taka odżywka białkowa bezglutenowa nie zawiera także glutenu, więc jest bezpieczna również dla osób z nietolerancją lub alergią na ten składnik.

Najtrudniejszym zadaniem jest odpowiednia podaż białka u kobiet intensywnie trenujących, ponieważ w takim przypadku zapotrzebowanie na białko jest wyższe niż to przy standardowym żywieniu bez suplementów. Na https://slimmenatural.com/pl/ można znaleźć doskonałej jakości odżywki białkowe opracowane głównie z myślą o aktywnych kobietach, które pragną dostarczyć sobie właściwej ilości aminokwasów sprzyjających kształtowaniu sylwetki i odchudzaniu.

Dlaczego warto wybrać roślinne odżywki białkowe?

Osoby na diecie bezmlecznej i bezglutenowej mogą mieć spory problem z uzupełnieniem podaży białka, którego głównym źródłem są produkty mleczne, ale w dużej mierze również zboża. Białko wegańskie bez soi produkowane z nasion roślin strączkowych zawiera w sobie wszelkie niezbędne aminokwasy przyczyniające się do utrzymania prawidłowej masy ciała, ale z wyłączeniem soi – która bywa nietolerowana przez niektóre osoby.

Przy nietolerancjach pokarmowych warto stawiać na bezpieczne produkty o bardzo prostym, krótkim składzie – takie jak odżywki białkowe dla kobiet SlimMeNatural. Właśnie dzięki temu są one bardzo skuteczne przy wspieraniu żywienia i dostarczaniu większej ilości białka, a jednocześnie nie prowokują objawów licznych nietolerancji pokarmowych, na które narażonych jest wiele osób.

Poprzedni artykułJak zbudować masę mięśniową?
Następny artykułRudy kolor wraca do łask – poznaj najmodniejszą koloryzację w tym sezonie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj