Picie herbaty to doskonałe dopełnienie swojej własnej chwili relaksu, niezbędny element każdego spotkania, niosący ze sobą nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Gatunków jest naprawdę wiele, a każdy z nich to inny smak, zapach i niezwykłe właściwości.
Czarna herbata – bogactwo klasycznego smaku
Jest jedną z najczęściej wybieranych na całym świecie. Mało kto jest świadomy jej prozdrowotnego charakteru – znajomość właściwości czarnej herbaty ogranicza się zwykle do tych pobudzających. Zwykle pita jest więc albo dla przyjemności, albo jako zamiennik kawy. Warto jednak docenić jej możliwości: poza zmniejszeniem odczucia zmęczenia, wpływa także na obniżenie cholesterolu, oczyszczenie organizmu, zwalczanie wolnych rodników (a więc opóźnia proces starzenia się) i prawidłową pracę układu trawiennego.
Czerwona herbata – hit diet odchudzających
Sławę czerwonej herbacie przyniosły przede wszystkim jej właściwości wspomagające utratę masy ciała poprzez pobudzenie procesu trawienia i spalania tłuszczu. Dodatkowo, pita regularnie, może opóźniać starzenie się skóry, dzięki działaniu eliminującemu wolne rodniki. Obniża również cholesterol, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi i usuwa bakterie, polecana jest więc przy przeziębieniu. Jedną z najchętniej wybieranych jest herbata pu erh, właśnie ze względu na jej intensywne właściwości związane z wytwarzaniem soków trawiennych i stymulacją pracy jelit.
Herbata zielona – w walce z tkanką tłuszczową
To kolejny napój idealny w diecie redukcyjnej. Zielona herbata jest bogata w katechiny, które między innymi hamują proces wchłaniania tłuszczów i pobudzają pracę jelit. Jej właściwości nie ograniczają się jednak do tych przydatnych podczas odchudzania. Zielona herbata dodatkowo bogata jest w witaminy C, B, E oraz K, poprawia wygląd skóry, stymuluje układ krążenia, zmniejsza ryzyko zawału czy miażdżycy i wspomaga profilaktykę nowotworową.
To trzy najpopularniejsze rodzaje herbaty. Dodatkowo wyróżniamy również niebieską (oolong), białą i liczne ziołowe. Każda z nich ma inny, pozytywny wpływ na ludzki organizm, począwszy od stymulacji pracy jelit, przez zmniejszenie ryzyka zachorowań, nawet po ochronę zębów i dziąseł. Istnym katalogiem herbat jest strona big-active.pl, na której dostępnych jest wiele ciekawych informacji na temat pochodzenia konkretnych gatunków i ich wpływu na zdrowie oraz szeroki wybór herbacianych mieszanek o różnorodnych właściwościach.