Ciasto z rabarbarem można przygotowywać na wiele sposobów. Jako galette, kruche ciasto z pianką, placek jogurtowy czy tartę. Poznaj sprawdzone przepisy!
Rabarbar jest ceniony ze względu na swoje składniki odżywcze. Jest źródłem witaminy A, C i E, zawiera duże ilości fosforu, potasu, ma działanie przeciwzapalne. Dodatkowo, po upieczeniu rabarbaru wytwarza się w nim polifenol rapontygeniny, który zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Rabarbar ma też właściwości przeciwutleniające i antyalergiczne, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego. Nic dziwnego, że często gotujemy z niego kompoty, przygotowujemy syropy, dżemy, a nawet wino!
Ciasto z rabarbarem
Rabarbar idealnie pasuje do wypieków! Spód ciasta z rabarbarem może być kruchy lub drożdżowy – rabarbar pasuje zarówno do tradycyjnego placka, jak i bułeczek. To świetny pomysł na podwieczorek lub przekąskę do kawy czy herbaty.
Jednym z ciekawych pomysłów na deser jest tarta z rabarbarem. Spód tarty może być przygotowany właściwie z każdego rodzaju mąki przy czym najzdrowszy będzie ten z mąki pełnoziarnistej. Można także wykonać spód bez pieczenia. Wówczas do jego przygotowania wystarczą pokruszone herbatniki z dodatkiem masła. Tartę można obłożyć masą budyniową i musem z rabarbaru. Szukasz pomysłu na ciasto z rabarbarem? Więcej przepisów znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/okazje/apetyt-na-rabarbar!
Innym pomysłem na deser jest galette z rabarbarem i migdałami. Do spodu potrzebujemy jedynie mąki, masła, cukru pudru, soli i wody, a do nadzienia – rabarbaru i miodu. Ale to nie wszystko. Z rabarbarem można także przygotować pyszny torcik rabarbarowo-cytrynowy! To propozycja idealna dla wszystkich tych, którzy lubią kwaskowaty smak cytryn w deserach. Dzięki cytrynie torcik jest lekki, świeży i orzeźwiający.
Ciasto z owocami – dobre na każdą porę roku!
Ciasto z owocami świetnie sprawdza się latem. Dodatek owoców sprawia, że jest ono lekkie i orzeźwiające. Do czekoladowych wypieków świetnie sprawdzają się maliny, truskawki i wiśnie. Na tarcie z kolei, wypełnionej kremem mascarpone czy masą budyniową, świetnie komponują się brzoskwinie z zalewy, mandarynki, kiwi, gruszki, a także borówki.
Jesienią i zimą z kolei do ciasta idealnie pasują śliwki (np. na drożdżowym placku) i jabłka z dodatkiem cynamonu. Wyjątkowy smak ma też piernik z przyprawą korzenną przełożony powidłami śliwkowymi. Możliwości i przepisów na ciasta z owocami jest mnóstwo!