Złoty napój – złoto dla odporności

Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. “Haldi da doodh” czyli złote mleko wywodzi się z ajurwedyjskiej sztuki leczenia i stosowane było przez joginów już w starożytnich Indiach. Złoty napój jest przyjemnie rozgrzewającym ukojeniem dla organizmu. Dzięki zawartej w kurkumie kurkuminie napój ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, m.in.: wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na agregowanie krwi, zapobiega osadzaniu się tłuszczu w tętnicach, spowalnia metabolizm i wpływa korzystnie na poziom serotoniny w układzie nerwowym oraz pomaga w zasypianiu. Czym jest złoty napój? Jakie ma wartości odżywcze? Dlaczego warto go pić i gdzie można go kupić? Na te pytania odpowiemy w dalszej części tekstu.

  • Co to jest złote mleko (złoty napój)? Skąd pochodzi?
  • Jak smakuje złote mleko?
  • Czym zastąpić złoty proszek?
  • Złote mleko – gdzie kupić? Cena.
  • Jak zrobić samemu? Skład.
  • Właściwości zdrowotne.
  • Jak przygotować złoty napój?

Co to jest złoty złoty napój (złote mleko) i skąd pochodzi

Do przyrządzenia złotego napoju lub, jak niektórzy je nazywają, złotego mleka, używa się kurkumy lub mieszanki przypraw na bazie kurkumy, którą miesza się z ciepłym mlekiem lub napojem roślinnym. Kiedy napój przygotowany jest z mieszanki przypraw, podnosi jego walory smakowe i odżywcze, a dodatkowo, jeśli w składzie znajduje się czarny pieprz, zwiększa przyswajalność kurkuminy zawartej w kłączach kurkumy.

Pierwotnie w składzie złotego mleka, oprócz kurkumy, można było znaleźć wyłącznie mleko krowie. W Indiach wierzono, że mleko krowie spowalnia u człowieka procesy starzenia, wspiera walkę z infekcjami i pomaga przy problemach ze zdrowiem psychicznym. Dziś, kiedy dobroczynne właściwości mleka krowiego są poddawane wątpliwości, ludzie coraz częściej skłaniają się ku napojom roślinnym i z nich przygotowują złoty napój. Jest to jednak kwestia przekonań i własnego wyboru.

Jak smakuje złoty napój

Złoty napój przygotowany z kurkumy lub mieszanki przypraw i mleka krowiego lub napoju roślinnego zachwyca swym złocistym, jak nazwa podpowiada, kolorem oraz niepowtarzalnym smakiem. Za kolor odpowiedzialna jest głównie kurkuma, która jest w złotym kolorze i ma właściwości barwiące. Napój jest lekko pikantny, rozgrzewający z ziemistym posmakiem, które nadaje mu kurkuma wymieszany z delikatnie słodkim smakiem mleka. Jest to zdecydowanie, nie często spotykany, wykwintny smak i aromat.

Czym zastąpić złoty napój

Złoty proszek może być stosowany zamiennie z samą kurkumą. Jednak kiedy do kurkumy dodamy inne przyprawy, jego walory smakowe i odżywcze zwiększą się. Jeśli w składzie znajdzie się również czarny pieprz, zwiększa się przyswajalność kurkuminy zawartej w kurkumie.

Złote mleko – gdzie kupić

Złoty proszek może być samodzielnie przygotowany w domowym zaciszu, jednak o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowej mieszanki. Kurkumę lub mieszankę przypraw do przygotowania złotego napoju można nabyć w niektórych supermarketach, dobrych sklepach ze zdrową żywnością oraz w wielu sklepach internetowych. Należy dokładnie sprawdzić skład mieszanki. Złoty proszek powinien zawierać kilka podstawowych składników. Obowiązkowo musi być to kurkuma oraz dodatki w różnych kombinacjach, np.: imbir, goździki, czarny pieprz czy cynamon. Zwróćmy uwagę na szczelność opakowania, w którym nabywamy tę mieszankę przyprawę, dzięki czemu zachowa ona świeżość na dłużej. Najlepiej wybrać sprawdzony sklep internetowy i zaopatrzyć się przy okazji w inne produkty do przygotowania złotego napoju, np. napój roślinny. Za 100g mieszanki przypraw do przygotowania złotego mleka (złotego napoju) zapłacimy oko 7 – 10zł.

Złoty napój – właściwości zdrowotne

Złoty napój pozytywnie wpływa na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i pozytywnie wpływające na funkcje poznawcze. Właściwości rozgrzewające złotego mleka mogą być wykorzystane jako wsparcie w leczeniu infekcji i przeziębień. Po tą mieszankę przypraw mogą sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę.

Jak przygotować złoty napój

Złoty napój powstaje poprzez zmieszanie kurkumy lub starannie dobranych przypraw z mlekiem lub napojem roślinnym dając niepowtarzalny smak i aromat oraz charakterystyczny złoty kolor. Odmierz 1 łyżeczkę mieszanki przypraw i zalej 200 – 250 ml gorącego mleka lub napoju roślinnego. Dobrze wymieszaj. Można dodać miód lub syrop z agawy. Najlepiej spożywać na ciepło kiedy napój ma silny aromat i przyjemny smak.

Podsumowanie

Złoty napój (złote mleko) znany jest i stosowany od bardzo dawna. Dzięki zawartości kurkumy, napój ma doskonałe walory odżywcze. Kurkuma zawiera kurkuminę, dzięki której napój ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, m.in.: wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na agregowanie krwi, zapobiega osadzaniu się tłuszczu w tętnicach, spowalnia metabolizm, wpływa korzystnie na poziom serotoniny w układzie nerwowym oraz pomaga w zasypianiu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Warto wprowadzić rytuał picia złotego napoju każdego dnia już od dziś. Złoty napój to lepsze samopoczucie oraz zdrowy wygląd.

Poprzedni artykułNa czym polega badanie USG brzucha i jak się do niego przygotować?
Następny artykułPodpowiadamy, w jaki sposób oraz jakimi preparatami skutecznie nawozić domowe kwiaty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj