Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. “Haldi da doodh” czyli złote mleko wywodzi się z ajurwedyjskiej sztuki leczenia i stosowane było przez joginów już w starożytnich Indiach. Złoty napój jest przyjemnie rozgrzewającym ukojeniem dla organizmu. Dzięki zawartej w kurkumie kurkuminie napój ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, m.in.: wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na agregowanie krwi, zapobiega osadzaniu się tłuszczu w tętnicach, spowalnia metabolizm i wpływa korzystnie na poziom serotoniny w układzie nerwowym oraz pomaga w zasypianiu. Czym jest złoty napój? Jakie ma wartości odżywcze? Dlaczego warto go pić i gdzie można go kupić? Na te pytania odpowiemy w dalszej części tekstu.
- Co to jest złote mleko (złoty napój)? Skąd pochodzi?
- Jak smakuje złote mleko?
- Czym zastąpić złoty proszek?
- Złote mleko – gdzie kupić? Cena.
- Jak zrobić samemu? Skład.
- Właściwości zdrowotne.
- Jak przygotować złoty napój?
Co to jest złoty złoty napój (złote mleko) i skąd pochodzi
Do przyrządzenia złotego napoju lub, jak niektórzy je nazywają, złotego mleka, używa się kurkumy lub mieszanki przypraw na bazie kurkumy, którą miesza się z ciepłym mlekiem lub napojem roślinnym. Kiedy napój przygotowany jest z mieszanki przypraw, podnosi jego walory smakowe i odżywcze, a dodatkowo, jeśli w składzie znajduje się czarny pieprz, zwiększa przyswajalność kurkuminy zawartej w kłączach kurkumy.
Pierwotnie w składzie złotego mleka, oprócz kurkumy, można było znaleźć wyłącznie mleko krowie. W Indiach wierzono, że mleko krowie spowalnia u człowieka procesy starzenia, wspiera walkę z infekcjami i pomaga przy problemach ze zdrowiem psychicznym. Dziś, kiedy dobroczynne właściwości mleka krowiego są poddawane wątpliwości, ludzie coraz częściej skłaniają się ku napojom roślinnym i z nich przygotowują złoty napój. Jest to jednak kwestia przekonań i własnego wyboru.
Jak smakuje złoty napój
Złoty napój przygotowany z kurkumy lub mieszanki przypraw i mleka krowiego lub napoju roślinnego zachwyca swym złocistym, jak nazwa podpowiada, kolorem oraz niepowtarzalnym smakiem. Za kolor odpowiedzialna jest głównie kurkuma, która jest w złotym kolorze i ma właściwości barwiące. Napój jest lekko pikantny, rozgrzewający z ziemistym posmakiem, które nadaje mu kurkuma wymieszany z delikatnie słodkim smakiem mleka. Jest to zdecydowanie, nie często spotykany, wykwintny smak i aromat.
Czym zastąpić złoty napój
Złoty proszek może być stosowany zamiennie z samą kurkumą. Jednak kiedy do kurkumy dodamy inne przyprawy, jego walory smakowe i odżywcze zwiększą się. Jeśli w składzie znajdzie się również czarny pieprz, zwiększa się przyswajalność kurkuminy zawartej w kurkumie.
Złote mleko – gdzie kupić
Złoty proszek może być samodzielnie przygotowany w domowym zaciszu, jednak o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowej mieszanki. Kurkumę lub mieszankę przypraw do przygotowania złotego napoju można nabyć w niektórych supermarketach, dobrych sklepach ze zdrową żywnością oraz w wielu sklepach internetowych. Należy dokładnie sprawdzić skład mieszanki. Złoty proszek powinien zawierać kilka podstawowych składników. Obowiązkowo musi być to kurkuma oraz dodatki w różnych kombinacjach, np.: imbir, goździki, czarny pieprz czy cynamon. Zwróćmy uwagę na szczelność opakowania, w którym nabywamy tę mieszankę przyprawę, dzięki czemu zachowa ona świeżość na dłużej. Najlepiej wybrać sprawdzony sklep internetowy i zaopatrzyć się przy okazji w inne produkty do przygotowania złotego napoju, np. napój roślinny. Za 100g mieszanki przypraw do przygotowania złotego mleka (złotego napoju) zapłacimy oko 7 – 10zł.
Złoty napój – właściwości zdrowotne
Złoty napój pozytywnie wpływa na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i pozytywnie wpływające na funkcje poznawcze. Właściwości rozgrzewające złotego mleka mogą być wykorzystane jako wsparcie w leczeniu infekcji i przeziębień. Po tą mieszankę przypraw mogą sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę.
Jak przygotować złoty napój
Złoty napój powstaje poprzez zmieszanie kurkumy lub starannie dobranych przypraw z mlekiem lub napojem roślinnym dając niepowtarzalny smak i aromat oraz charakterystyczny złoty kolor. Odmierz 1 łyżeczkę mieszanki przypraw i zalej 200 – 250 ml gorącego mleka lub napoju roślinnego. Dobrze wymieszaj. Można dodać miód lub syrop z agawy. Najlepiej spożywać na ciepło kiedy napój ma silny aromat i przyjemny smak.
Podsumowanie
Złoty napój (złote mleko) znany jest i stosowany od bardzo dawna. Dzięki zawartości kurkumy, napój ma doskonałe walory odżywcze. Kurkuma zawiera kurkuminę, dzięki której napój ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, m.in.: wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na agregowanie krwi, zapobiega osadzaniu się tłuszczu w tętnicach, spowalnia metabolizm, wpływa korzystnie na poziom serotoniny w układzie nerwowym oraz pomaga w zasypianiu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Warto wprowadzić rytuał picia złotego napoju każdego dnia już od dziś. Złoty napój to lepsze samopoczucie oraz zdrowy wygląd.