Wyposażenie restauracji – jakie meble wybrać?

Wyśmienite menu, miła atmosfera i piękna aranżacja wnętrza to jedne z czynników decydujących o sukcesie restauracji. Zadbaj o meble, gdyż dodadzą one stylu i charakteru każdemu pomieszczeniu, a poza serwowanymi potrawami to właśnie sposób aranżacji pomaga zachęcić gości i zyskać klientów. Równie ważne są jednak meble na zapleczu kuchennym, w którym powstają poszczególne dania i przystawki.

Meble do restauracji

O tym, jak czujemy się w danej restauracji, decyduje w dużym stopniu jej aranżacja. Warto zadbać o wyposażenie gastronomiczne oraz meble w sali dla gości. Klienci na podstawie wyposażenia stałego i dekoracyjnego podejmują decyzję, czy chcą wstąpić do danego lokalu.

Dobrej jakości sprzęty i urządzenia oraz świetny szef kuchni to podstawa, jednak wystrój często przykuwa spojrzenia i zachęca do odwiedzenia danego miejsca. Można urządzić restaurację m.in. w stylu nowoczesnym, skandynawskim, industrialnym czy prowansalskim. Warto wiedzieć, jak wybrać meble do sali dla gości, a także na kuchenne zaplecze. Tym razem skupmy się na tym drugim zagadnieniu.

Meble w kuchni – stoły gastronomiczne

Aby wybrać meble do restauracji, trzeba pamiętać, że przede wszystkim muszą być solidne, praktyczne i funkcjonalne dla zaplecza kuchennego. Trzeba też uwzględnić ograniczenia przestrzeni lokalu. Dobrej jakości stół gastronomiczny wykonany jest zwykle ze stali nierdzewnej – jest odporny, solidny i łatwy w pielęgnacji. To jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego.

Meble na wymiar

Do kuchni najlepiej zamówić meble na wymiar, gdyż będą mieścić się idealnie w dostępnej przestrzeni. Weź pod uwagę komfort pracowników – układ i rozmieszczenie mebli musi zapewnić im komfortową pracę. Zachowaj odstępy, aby „szlaki komunikacyjne” pozwoliły na przemieszczanie się. Ważna jest także waga mebli oraz materiał – polecane są przykład szafki czy stoły ze stali nierdzewnej.

Meble i sprzęty specjalistyczne

Wiele elementów wyposażenia gastronomicznego wynika też z charakteru lokalu i serwowanej kuchni. Stoły ze stali nierdzewnej będą przydatne na każdym zapleczu, ale część mebli czy urządzeń sprawdzi się tylko w konkretnych lokalach – inne wymagania mają na przykład pizzeria, lokal z chińską kuchnią, francuskie bistro czy pierogarnia. Pizzeria wymaga specjalnego pieca, co zmniejszy przestrzeń, a w pierogarni przydatne będą wygodne i solidne blaty robocze.

Wyposażenie restauracji – jakie meble wybrać?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here