Ksylitol fiński czy chiński – który wybrać?

Ksylitol, obok stewii i melasy, jest jednym z najpopularniejszych zamienników cukru białego. W 100 g ksylitolu znajduje się o 40% mniej kalorii niż w 100 g cukru, a niski indeks glikemiczny ksylitolu sprawia, że substancja ta może być stosowana przez diabetyków. Ksylitol jest zbliżony do cukru pod względem smaku i wyglądu, dzięki czemu szybko można się do niego przyzwyczaić. Jeśli planujesz zamienić cukier na ksylitol, musisz jednak wiedzieć, że wyróżniamy dwa rodzaje ksylitolu – fiński i chiński. Czym się różnią i który jest lepszy?

Ksylitol fiński z brzozy

Cukier brzozowy, czyli ksylitol fiński, pozyskuje się z kory brzozy fińskiej. Jak sama nazwa wskazuje, ksylitol fiński produkowany jest w Finlandii, gdzie podczas II wojny światowej został wprowadzony jako alternatywa dla cukru białego, którego brakowało na półkach sklepowych. W związku z tym, że ksylitol fiński produkuje się z brzóz, produkt ten jest w 100% naturalny i wolny od składników genetycznie modyfikowanych (GMO). Monopol na produkcję ksylitolu w Unii Europejskiej ma fińska firma Danisco, która produkuje najlepszy i najczystszy ksylitol na rynku.

Ksylitol chiński z kukurydzy

Alternatywą dla ksylitolu fińskiego jest ksylitol chiński, który pozyskuje się z kolb kukurydzy. Jego produkcja jest tańsza, co wpływa również na niższą cenę produktu końcowego. Niestety ksylitol chiński wyróżnia się także niższą jakością niż jego fiński kuzyn i bardzo często zawiera GMO. Przeciwnicy ksylitolu chińskiego zwracają też uwagę na to, że pozyskiwanie tej substancji jest bardziej szkodliwe dla środowiska, a do produkcji używa się drożdży, których śladowe ilości mogą znaleźć się w opakowaniu. Produkcja ksylitolu chińskiego nie odbywa się również z zachowaniem unijnych standardów, które przecież nie obowiązują w Chinach.

Jaki ksylitol wybrać?

Jeśli zależy Ci na substancji słodzącej najwyższej jakości, postaw na oryginalny ksylitol fiński wyprodukowany w Finlandii. Oba rodzaje ksylitolu są mniej kaloryczne niż sacharoza, jednak jeśli już decydujesz się zastąpić cukier biały innym słodzikiem, wybierz wysokiej jakości produkt, który wzbogaci Twoją dietę. Ksylitol fiński wyróżnia się wieloma właściwościami, m.in. ułatwia przyswajanie minerałów, zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy i wzmacnia szkliwo. Warto jednak wprowadzać go do swojej diety stopniowo, zaczynając od jednej łyżeczki dziennie, gdyż nadmierne spożywanie ksylitolu może mieć działanie przeczyszczające.

Gdzie kupić ksylitol fiński?

Nie każdy produkt opisany jako ksylitol fiński jest oryginalnym produktem pochodzącym z Finlandii. Jeśli więc zależy Ci na wysokiej jakości ksylitolu, zwróć uwagę, czy na opakowaniu produktu podany jest kraj pochodzenia. Oryginalny ksylitol może być również opisany jako ksylitol brzozowy fiński, co jednoznacznie wskazuje na rodzaj surowca, z jakiego został pozyskany. Najbezpieczniej jest kupić ksylitol fiński w sklepie internetowym ze zdrową żywnością, takim jak Magia Zdrowia, gdzie w razie wątpliwości możesz skorzystać z darmowej porady konsultanta.

Ksylitol fiński czy chiński – który wybrać?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here