Klasyka PRL w nowym wydaniu, czyli wyjątkowy przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy to smak dzieciństwa! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać się w podróż do przeszłości pełnej ponadczasowych smaków i aromatów. Oprócz mocno czekoladowego smaku, dużą zaletą bloku czekoladowego są nieograniczone możliwości modyfikacji przepisu. Sprawdź naszą propozycję na słodki deser, który pokocha cała rodzina!

Podstawowy przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy można przygotować w bardzo krótkim czasie. Jednak później należy uzbroić się w odrobinę cierpliwości, ponieważ należy go schłodzić w lodówce, by nabrał odpowiedniego smaku i konsystencji. Oto sprawdzony przepis na tradycyjny blok czekoladowy.

Składniki i przygotowanie

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od preferencji),
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 400 g mleka pełnego w proszku,
  • ½ szklanki wody,
  • 100 g mieszanki bakaliowej (np. żurawina, rodzynki, orzechy),
  • 100 g herbatników.

W pierwszej kolejności należy roztopić masło w garnku, dodać wodę, cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Całość gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści i pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie należy orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, a następnie odsączyć wodę. W oddzielnym garnku wymieszaj mleko w proszku, pokruszone herbatniki, bakalie, a następnie wlej masę maślano-czekoladową. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Blok czekoladowy należy wstawić do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu, deser można przyozdobić np. polewą z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady.

Eksperymentuj ze składnikami!

Każdy z nas ma inny gust, dlatego bez problemu można nieco zmodyfikować klasyczny przepis. Fani egzotycznych smaków mogą zastąpić masło olejem kokosowym oraz dodać wiórki kokosowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększyć ilość herbatników lub dodać mieszankę orzechów, na przykład ziemnych, laskowych czy makadamia. Równie znakomitym pomysłem jest wykorzystanie pokruszonych batoników czekoladowych lub wafelków. Tak naprawdę możliwości są nieograniczone!

Ten i wiele innych pysznych przepisów na słodkości znajdziesz na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/.

Klasyka PRL w nowym wydaniu, czyli wyjątkowy przepis na blok czekoladowy
5 (100%) 2 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here