Kiedy warto stosować korzeń maca?

Korzeń maca pochodzi z Ameryki Południowej. Wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Może być przyjmowany w postaci sproszkowanej, granulowanej lub w kapsułkach. Niezależnie od tego, dostarcza do organizmu cenne składniki, wpływające pozytywnie na zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli zależy Ci na naturalnym sposobie zwalczania różnych dolegliwości, to zapoznaj się z tym produktem. W artykule przedstawiamy jego właściwości.

Korzeń maca jest bogaty w wartościowe składniki, które działają korzystnie na zdrowie. Podczas jego spożywania do organizmu są dostarczane m.in. aminokwasy, kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Zawiera również węglowodany, dzięki czemu ma dużą wartość energetyczną. Produkt posiada także spore ilości białka, różne witaminy oraz:

  • żelazo,
  • miedź,
  • wapń,
  • potas,
  • cynk,
  • mangan.

Zwiększenie libido i płodności

Korzeń maca bardzo często jest wykorzystywany jako sposób na naturalne zwiększenie libido. Działa w przypadku mężczyzn oraz kobiet. Pracownik sklepu ze zdrową żywnością Batom wyjaśnia: „Korzeń maca wspomaga funkcje seksualne po kilku tygodniach od rozpoczęcia jego przyjmowania. Sprawdza się również jako produkt zwiększający płodność, zwłaszcza u mężczyzn, ponieważ regularne stosowanie korzenia maca może doprowadzić do poprawienia jakości nasienia i zwiększenia ilości produkowanych plemników”.

Znajdujące się w korzeniu substancje wpływają na złagodzenie objawów towarzyszących menopauzie. Niwelują oznaki zmęczenia i rozdrażnienia, dzięki czemu łatwiej przechodzi się ten okres. Produkt jest wykorzystywany również w celu poprawy nastroju. Pomaga zwalczać stany lękowe oraz depresję, a także zwiększa motywację do działania.

Inne właściwości zdrowotne korzenia maca

Korzeń maca jest polecany również w celu zapobiegania rozwijania się różnych schorzeń. W postaci sproszkowanej zmniejsza objawy zachorowania na Parkinsona czy Alzheimera. Ułatwia zwalczanie wodnych rodników w organizmie, które odpowiadają za wszelkie stany zapalane oraz przewlekłe schorzenia. Jego regularne spożywanie stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze zapobiegają chorobom serca, a także produkcji komórek nowotworowych. Ponadto korzeń maca opóźnia starzenie się komórek mózgu, zwiększa koncentrację oraz poprawia pamięć.

Wybieranie żywności ekologicznej jest istotne z różnych powodów. Naturalnie zapobiega ona rozwijaniu się wielu chorób i wpływa pozytywnie na dobre samopoczucie. Przykładem takiego produktu bez wątpienia jest korzeń maca, który zapewnia organizmowi odpowiednie zasoby energetyczne. Wspomaga także odbudowę mięśni i działa korzystnie na kondycję układu kostnego i krążenia. Jest chętnie wykorzystywany przez sportowców, ponieważ poprawia wytrzymałość i dodaje energii. Z tego powodu jego spożywanie szczególnie zaleca się podczas treningów.

Poprzedni artykułMigrena a dieta – jaka jest jej rola w leczeniu?
Następny artykułDieta pudełkowa – kto powinien skorzystać?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj