Funkcjonalne urządzenie kuchni

Kuchnia to pomieszczenie, które kojarzy się z przyrządzaniem posiłków, ale też z nieustannym sprzątaniem i zmywaniem naczyń. Czynności te mogą być znacznie mniej uciążliwe, jeśli wyposażenie kuchni zostanie odpowiednio dobrane.

Jak zaaranżować kuchnię?

Podstawą wygodnej i efektywnej pracy w kuchni jest odpowiednia aranżacja przestrzeni. Stworzenie logicznego ciągu powierzchni roboczych pozwala na sprawne i bezproblemowe gotowanie nawet najbardziej skomplikowanych posiłków. Układ poszczególnych urządzeń i blatów roboczych powinien odpowiadać kolejności czynności, które należy wykonać, kiedy przygotowuje się sałatkę ze świeżych warzyw albo danie rybne. Wiadomo, że po wyjęciu materiałów z lodówki poddaje się je najpierw wstępnemu oczyszczeniu, następnie myje wodą z baterii kuchennej nad zlewozmywakiem, a później przygotowuje do obróbki termicznej albo bezpośrednio do spożycia. Ostatnią fazą jest wyrzucenie śmieci, umycie i uprzątnięcie narzędzi kuchennych i blatów. Oraz oczywiście miła konsumpcja przygotowanych przez siebie potraw.

Błędy przy aranżacji kuchni

Przy amatorskim, nieprzemyślanym projektowaniu kuchni często zdarzają się błędy. Należą do nich na przykład:

  • nieprawidłowa lokalizacja poszczególnych przestrzeni roboczych względem siebie (np. kiedy służące ryby po oczyszczeniu z łusek trzeba przenosić nad płytą grzejną w celu umycia),

  • usytuowanie lodówki z dala od powierzchni, na której przygotowywane są potrawy,

  • zlokalizowanie płyty grzejnej w rogu pomieszczenia, przy chłodziarce albo na wprost okna,

  • montaż zbyt małego, niepraktycznego zlewozmywaka bez ociekacza, z baterią kuchenną, która nie umożliwia swobodnego zmywania naczyń i narzędzi kuchennych,

  • ulokowanie zlewu w dużej odległości od zmywarki.

Miejsca w kuchni, które najtrudniej utrzymać w czystości

Do miejsc w kuchni, które najtrudniej utrzymać w czystości należą płyta grzewcza oraz zlewozmywak. Jeśli odpowiednio dobierze się płytę (niezależnie od tego, czy klasyczną gazową, czy np. indukcyjną), można uniknąć wylewania się kipiących płynów na blat roboczy. Dlatego warto przy zakupie zwrócić uwagę, czy cała konstrukcja ma kształt płytkiej wanienki. Jeśli obrzeża płyty są zupełnie płaskie, może to utrudnić utrzymanie kuchni w czystości. Należy też sprawdzić, czy urządzenie dostarczane jest z fabryczną uszczelką, która pozwoli na prawidłowy montaż w blacie kuchennym i zapobiegnie przeciekaniu płynów pod płytę.

Jeśli niewielka kuchnia zmusza nas do instalacji małego zlewozmywaka, należy jego wyborowi poświęcić dużo uwagi. Wiele zależy od baterii kuchennej, która powinna umożliwiać wygodne spłukiwanie naczyń. Bardzo praktycznym rozwiązaniem są baterie z zamontowanymi na elastycznym ramieniu, ruchomymi wylewkami albo z wysuwaną głowicą typu prysznicowego. Pozwala to na skuteczne, bez rozchlapywania wody, umycie np. blachy do pieczenia lub dużego garnka. Myśląc o zakupie baterii kuchennej, warto też pamiętać o tym, że najpraktyczniejsze będą urządzenia jednodźwigniowe – pozwalające na „odkręcenie” wody jednym ruchem ręki, bez konieczności obsługi dwóch kranów. Ponieważ w kuchni często ma się brudne ręce, czyszczenie takiej baterii będzie o wiele prostsze i skuteczniejsze niż w przypadku wersji wyposażonej w klasyczne kurki.

Funkcjonalne urządzenie kuchni
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here